Belly binding na zwangerschap
Moet ik een belly binder moeten dragen na mijn bevalling?
In dit artikel bespreken we alle voor- en nadelen voor het dragen een belly binder na je bevalling. Na het lezen kun je voor jezelf een besluit nemen over het wel of je gebruiken ervan!
Wat is belly binding?
Belly binding is een elastische, drukkende band die om de midden sectie van je buik zit, tussen de onderkant van je ribbenkast en de bovenkant van je bekken.
Ze bestaan in veel verschillende maten, breedtes en manieren waarop deze gedragen kan worden. Dit is voor elke soort belly binding anders.
Bij veel vrouwen is onvoldoende bekend het wel of niet doen van belly binding na een bevalling. Veel vrouwen zien belly binding als een strategie om hun diastase rectus te ondersteunen na de bevalling, vooral na een keizersnede. In sommige culturen wordt belly binding na de bevalling voor hele lange periode gedaan om het herstel en helen te bevorderen.
Laten we wat meer inzoomen op de voor- en nadelen hiervan!
Voordelen belly binding
Belly binding in de eerste weken van herstel kan:
- de buikspieren en litteken na een keizersnede ondersteunen
- zorgen voor minder pijn en zwelling na een keizersnede
- zorgen voor vermindering van rug- en bekkenpijn
- helpen bij het verbeteren van lichaamshouding en uiterlijk
- helpen bij het maken van rompflexie met een diastase rectus
Je kunt ook wel eens gehoord hebben dat belly binding kan helpen om een diastase rectus te verbeteren. De theorie hierachter is dat de binding ervoor zorgt dat beide kanten van de rechte buikspieren dichter bij elkaar komen en zo de druk van de linea alba (de peesplaat tussen de rechte buikspieren) afhaalt. Maar naar dit gegeven is nog niet voldoende onderzoek gedaan.
Een ander mogelijk voordeel van belly binding zou zijn dat vrouwen zich na een bevalling slap of leeg voelen. De lichte druk die belly binding veroorzaakt kan voelen als een knuffel aan je buikspieren. Het geeft het gevoel van support en spanning om je heen. Dit kan helpen je meer comfortabel te voelen tijdens dagelijkse activiteiten. In tegenstelling kan dit ook voelen als belemmerend bij het maken van draaiende en gebogen bewegen.
Nogmaals de onderzoeken over belly binding zijn schaars. Het kan zorgen voor welbevinden en comfort voor de eerste periode van het herstel.
Nadelen belly binding
Er zijn ook nadelen van een sluitlaken. Allereest kan het onjuist dragen zorgen voor meer kwaad dan goeds. Als de belly binder te strak of onjuist is vast gemaakt, kan dit veel neerwaartse druk geven op de bekkenbodem. Het kan ook zorgen van ademhalingsproblemen en problemen met mobiliteit, het geven van bekken- en rugpijn of voor irritatie van de huid of litteken geven.
Je kunt deze risico’s voorkomen door in goed overleg een belly binder te dragen en je ook goed te laten inlichten over hoe je deze juist draagt.
Mocht je hem dan goed dragen, belly binding kan ook zorgen voor een soort afhankelijkheid. Dit betekent dat je zonder het dragen van een belly binder het gevoel hebt niet meer goed te kunnen functioneren en wellicht het doen van hersteloefeningen/krachttraining verwaarloosd.
Onthoudt dat belly binding niet als vervanging van hersteltraining telt.
Belly binding tips
Hier wat tips over wanneer, hoe veilig en hoelang je een belly binder draagt:
- Zorg voor lichte spanning op de belly binder en doe hem niet te strak. Signalen dat de belly binder te straks zit zijn: discomfort, erger wordende bekken- of rugpijn, incontinentie of moeite hebben met in- en uitademen. Ervaar je deze klachten? Doe de belly binder opnieuw om of schaf een grotere maat aan.
- Doe hem om van beneden naar boven en niet van boven naar beneden. Dit met de reden om veel druk op de baarmoeder en bekkenbodem te voorkomen.
- Kies voor een elastische belly binder zodat je deze kan vormen naar jouw lichaam. De binder moet niet zorgen voor ademhalings- of bewegingsproblemen. Voorkom belly binders die een korset idee hebben waardoor je onbuigzaam wordt.
- Als je een keizersnede bent ondergaan ga dan voor het dragen van een belly binder in gesprek met een professional, zodat je deze kan dragen zonder de hechtingen etc. te irriteren.
Weinig wetenschappelijk bewijs
Op dit moment is er weinig wetenschappelijk bewijs voor het dragen van een belly binder voor dames na de bevalling. Het besluit voor het dragen is voor is altijd in samenspraak met je behandeld arts/verloskundige en je persoonlijke ervaringen.
En onthoudt dat belly binding nooit als vervanging voor het doen van hersteltraining mag worden gezien, maar puur als ondersteuning!