Diastase rectus, wat is het?
Je rechte en schuine buikspieren vormen een mooi korset rondom je buik om zo alles op z’n plek te houden en om je postuur kracht te geven. Tijdens je zwangerschap moeten je rechte buikspieren wijken zodat je kindje in je buik kan groeien. Normaal gesproken lopen je rechte buikspieren recht vanaf de onderkant van je borstbeen naar je schaambeen.
Deze 2 rechte buikspieren zijn met een strook bindweefsel met elkaar verbonden. Deze strook heet de linea alba en is als je niet zwanger ongeveer een vinger breed. Onder invloed van hormonen (relaxine) en van de druk van binnenuit, worden je spieren en bindweefsels tijdens de zwangerschap laxer/soepeler. Hierdoor wijken je rechte buikspieren dus iets uit naar de zijkant.
De rechte buikspieren worden niet helemaal van elkaar gescheiden want door de strook bindweefsel (linea alba) blijven ze wel aan elkaar verbonden. De verbinding rekt alleen iets op en de diastase rectus wordt wat groter!
Het is dus heel normaal en noodzakelijk dat je rechte buikspieren iets gaan uitwijken. In het derde trimester heeft 100% van de zwangere vrouwen een diastase. Dit kan oprekken tot zo’n 1 a 2,5 centimeter. Deze breedte krijgt meestal binnen 6 maanden weer vanzelf zijn oude vorm terug!
Wanneer je diastase groter is dan 2,5 centimeter, kan het zijn dat de rechte buikspieren niet vanzelf weer terug gaan naar elkaar. Vroeger kon je hiervoor een operatie ondergaan, maar gelukkig weten we nu dat met de juiste oefeningen de vrouw in staat is de buikspieren zelf terug te dringen!
Daarnaast weten we nu ook dat de breedte van de diastase rectus niet altijd van belang is. Het belangrijkst is dat je diastase rectus functioneel is! Dit betekent dat je weet hoe en of je je linea alba mooi op spanning kunt brengen, zodat deze sterk en rubberachtig aanvoelt.
Het herstel van je diastase rectus is erg belangrijk. Niet alleen voor de kracht van je buik, maar ook omdat 66% van de vrouwen met een grotere diastase last krijgt van bekkenbodemklachten.
Diastase rectus: Zelf check!
Vlak na je bevalling in je linea alba dus zeker nog opgerekt en vergroot. Met behulp van de juiste training, kun je je diastase rectus weer helemaal tegen elkaar aan trainen. Door je de ruimte tussen je buikspieren regelmatig te checken, kun je de vooruitgang die je boekt nauwkeurig in de gaten houden!
Heb je nog last van een te grote diastase rectus?
- Zie of voel je een opening tussen je rechte buikspieren?
- Voelen je buikspieren, ook een tijd na je bevalling, nog steeds zwak aan?
- Lukt het niet om je bekkenbodem spieren te trainen? Of functioneren ze niet naar behoren?
- Ervaar je rugpijn, bekkenpijn en/of pijn rondom je heupen?
- Voelt het gebied rondom je middenrif zwak aan?
- Voel je ongemak tijdens het vrijen?
Doe de test!
- Ga op je rug op de grond liggen, met je benen gebogen en je voeten plat op de grond. Je mag je hoofd op een kussentje leggen, zodat deze iets hoger ligt.
- Plaats 2 vinger op het midden van je buik net boven je navel.
- Duw je vingers nu zachtjes in je buik en beweeg ze licht heen en weer. Terwijl je dit doet lift je je hoofd en schouders iets van de grond. Geen volledige sit-up, maar puur je nek en je schouders net van de vloer. Houdt dit 1 a 2 seconden vast zodat je goed de ruimte tussen je buikspieren kunt voelen!
- Je spant nu je buikspieren aan dus de kans is groot dat je je buikspieren iets rondom je vingers voelt sluiten.
- Herhaal stap 1 tot en met 4 nu ook met je vingers net onder je navel. Zijn je bevindingen anders?
- Schrijf ze op zodat je de volgende keer je resultaten kunt vergelijken.
Let nu goed op de volgende dingen:
- Voel je nog ruimte tussen je buikspieren? Zo ja, hoeveel vingers kun je in het gat plaatsen? Eén of twee is normaal. En dat betekent dat je buikspieren weer mooi naar elkaar toe zijn gekomen en je waarschijnlijk weer in staat bent om je buikspieren te gaan trainen.
- Passen er 3 of meer vinger tussen je buikspieren? Dan zijn ze nog niet volledig naar elkaar terug gekomen en zijn er aangepaste oefeningen waarbij we deze extra ruimte kunnen weg trainen! Maak je vooral geen zorgen.
Hoe sterk is je linea alba?
We kunnen daarnaast ook nog checken hoe sterk je bindweefsel tussen je rechte buikspieren is. Kunnen je vingers heel diep naar binnen of voel je al snel een tegenwerkende kracht? Hoe dieper je kunt gaan, hoe zwakker je bindweefsel is. Het meest optimale wat betreft de flexibiliteit en veerkrachtigheid van je bindweefsel, is te vergelijken met die van je neus.
Verschillende vormen van diastase rectus
Het kan zijn dat je verschilt voelt in ruimte, bij het uitvoeren van de test op verschillende plekken op je diastase rectus. Dit is normaal, want er zijn verschillende de vormen van diastase rectus. Soms zijn je buikspieren op de ene plek al eerder bij elkaar gekomen, dan op de andere plek. Zie onderstaande foto!
Hardlopen na bevalling?
Heb je altijd hardgelopen voor je zwangerschap? En wil je dit nu weer verantwoord opbouwen na je bevalling? Lees dan hier wanneer en hoe je dit kan doen!