Sporten tijdens je zwangerschap, lang werd hierover gedacht dat dit niet goed of onmogelijk was, maar het tegendeel bewijst dat dit niet het geval is. Als je zwanger bent wordt er 9 maanden lang veel van je lichaam gevraagd. Denk aan discipline, doorzettingsvermogen en natuurlijk een sterk en krachtig lichaam. Gelukkig is het mogelijk om tijdens je zwangerschap te sporten en heeft dit ook nog eens veel voordelen voor jou en je kindje. In dit artikel worden alle in’s, outs, do’s en dont’s besproken voor het regelmatig sporten tijdens zwangerschap.
Sporten tijdens zwangerschap
Sporten tijdens zwangerschap – Laten we beginnen met het ontkrachten van de fabels die er bestaan over sporten tijdens je zwangerschap. Je hoort regelmatig dat er gedacht wordt dat het ongeboren kindje last zou hebben van de bewegingen in je buik. Niets is minder waar. Je kindje ligt heerlijk en veilig in een grote zak met water en merkt van het bewegen alleen wat licht ‘geschommel’ en ‘gewieg’. Vaak valt het kindje hierdoor juist heerlijk in slaap terwijl jij je in het zweet werkt!
Daarnaast zou sporten tijdens zwangerschap ook negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van je kindje. Ook deze fabel is onterecht en heeft het sporten juist veel voordelen voor jou én je kindje! Wil je deze voordelen weten? Lees dan snel verder.
Welke sporten tijdens zwangerschap
Sporten tijdens je zwangerschap – In principe kun je tot aan je bevallen blijven sporten, maar natuurlijk veranderen er wel een aantal dingen in je lichaam en kunnen er zwangerschapskwalen ontstaan. Belangrijk is dat je deze dingen niet negeert en luistert naar je lichaam en doet wat voor jou fijn en prettig voelt. Elk lichaam is anders dus luister naar jezelf en pas wanneer nodig je sportactiviteit aan en geef je eventuele klachten ook aan bij je personal trainer. Later in de blog wordt benoemd welke do’s en dont’s er zijn voor het sporten tijdens de zwangerschap.
Een belangrijke verandering in je lichaam is het ontstaan van een diastase, voornamelijk gebeurt dit in het derde trimester. Onder invloed van zwangerschapshormonen worden de bindweefsels in je lichaam soepeler. Daarnaast vordert de groei van je kindje en kan deze soepeler worden van het bindweefsel ook je buik meegroeien. Om deze ruimte te creëren wijken de rechte buikspieren uit naar de zijkant van je buik. De opening die dan ontstaat noemen we een diastase. Een diastase kan wel zo’n 2,5 cm breed worden. Als we tijdens de zwangerschap onjuist de rechte buikspieren zouden trainen wordt de kans groot dat er te veel spanning de buik komt te staan, waardoor de spieren te hard trekken aan het bindweefsel in het midden van je buik. Hierdoor zou er een ‘breukje’ kunnen ontstaan.
Personal trainer tijdens zwangerschap
Personal trainer tijdens je zwangerschap – Laten we allereerst beginnen met de voordelen die sporten met een personal trainer bieden tijdens de zwangerschap. Wanneer je gaat sporten met een personal trainer tijdens zwangerschap, met verstand van zaken over sporten tijdens zwangerschap, geeft dat een veilig gevoel. Voelt iets niet helemaal ‘oke’, dan heb je altijd iemand naast je met verstand van zaken. Sporten tijdens zwangerschap is een vak apart. Het is heel belangrijk om de juiste dingen te doen en niet zomaar even te gaan sporten. Er zitten veel voordelen aan sporten met een personal trainer tijdens zwangerschap. Hieronder lees je de voordelen van een personal trainer tijdens zwangerschap inclusief een toelichting over het onderwerp.
Een personal trainer tijdens zwangerschap:
Bevordert goede nachtrust
Door verandering van de hormoonhuishouding is slapen tijdens de zwangerschap ook niet altijd even makkelijk. Nu blijkt uit onderzoek dat regelmatig sporten een positief effect heeft op de kwaliteit van je slaap. Door de inspanning die je levert tijdens training, komt het lichaam makkelijker en beter tot rust in de nacht.
Goed humeur en meer energie
Zoals je hierboven kon lezen komt verminderde nachtrust ook regelmatig voor tijdens een zwangerschap. Hierdoor heb je overdag minder energie en is je humeur niet altijd optimaal. Sporten tijdens zwangerschap kan hier een positieve bijdragen aan leveren. Tijdens sporten worden er namelijk hormonen aangemaakt die zorgen voor een geluksgevoel. Dit zijn de hormonen dopamine en endorfine.
Zwangerschapskwalen
Zwangerschapskwalen, ik benoemde ze net al even. Vermoeidheid, misselijkheid, bandenpijn, bekkenpijn, stemmingswisselingen etc. helaas komen deze in (bijna) elke zwangerschap wel voor. Maar je kunt de mate waarin deze voorkomen enigszins beïnvloeden door te (blijven) sporten. Een personal trainer tijdens zwangerschap kan je hier alles over vertellen.
Goede doorbloeding placenta
Regelmatig sporten zorgt voor een betere doorbloeding en ook je kindje heeft hier baat bij. Je placenta raakt namelijk ook beter doorbloed als je sport tijdens je zwangerschap. Laat de placenta nou de belangrijkste voedingsbron zijn voor je kindje. Jij kan er op deze manier dus voor zorgen dat je kindje meer zuurstof en voeding krijgt.
Fitter voor, tijdens en na de zwangerschap
Door tijdens de zwangerschap in beweging te blijven behoud je je spieren en uithoudingsvermogen. Dit heeft tijdens de zwangerschap het voordeel dat je verderop in je zwangerschap (als je buik groter en zwaarder is) makkelijker kan blijven bewegen. Daarnaast heeft het fit zijn ook voordelen tijdens de bevalling. Wie kan je hier beter bij helpen dan een personal trainer tijdens zwangerschap.
Korter durende bevalling
Uit onderzoek van de Technical University blijkt dat vrouwen die gemiddeld 3 keer per week in beweging zijn een minder lang durende bevalling hebben.
Minder complicaties bij bevalling en sneller herstel
Omdat je tijdens de zwangerschap je conditie en spierkracht hebt behouden of misschien zelfs verbeterd, zal je ook na de zwangerschap weer sneller hersteld zijn en je eigen lijf terug hebben. Ook hier kan een personal trainer je dus goed bij helpen.
Personal training tijdens zwangerschap
Personal training tijdens zwangerschap is aan te raden. Een zwangerschap is iets persoonlijks, bij iedereen verloopt het anders. Wil je verantwoord sporten tijdens zwangerschap, ga dan voor personal training tijdens zwangerschap. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en zijn er voorbeelden te noemen van mensen die zonder klachten kunnen blijven trainen in groepsverband tijdens zwangerschap. Maar personal training tijdens zwangerschap is een verantwoorde optie.
De personal trainer heeft alle aandacht volledig voor jou. Sporten tijdens zwangerschap is en blijft een vak apart. Zorg er dus voor dat je goede begeleiding zoekt. Zoals je hierboven kunt lezen heeft dit onwijs veel voordelen tijdens en na de zwangerschap.
Personal training tijdens zwangerschap met je partner
Ook is het mogelijk om bij ZwangerFit Haarlem personal training te volgen samen met je partner. Misschien sportte je vóór je zwangerschap samen met je partner, maar weten jullie tijdens je zwangerschap niet meer zo goed wat verantwoord is. Dan is duo personal training bij ZwangerFit Haarlem misschien iets voor jullie. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Check hier dan meer informatie over alle trainingen.
Sporten en zwanger
Vroeger werd gezegd dat zwangere dames rustig aan moesten doen en een lage intensiteit moesten aanhouden. Nu weten we dat dit niet nodig is en de algemene bewegingsrichtlijnen aangehouden kunnen worden. Dit betekent minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over meerdere dagen. Probeer daarnaast veel en lang stilzitten te voorkomen. Let erop dat hoe actiever je bent, hoe meer rust en ontspanning je ook moet inplannen. Probeer activiteit en ontspanning in balans te houden en geef eraan toe als het even te veel wordt!
Dit zijn slechts richtlijnen. De intensiteit waarop jij tijdens de zwangerschap kan trainen is natuurlijk volkomen afhankelijk van wat de intensiteit was voordat je zwanger werd en hoe het verloop van je zwangerschap is. Let erop dat je tijdens je zwangerschap niet opeens veel zwaarder gaat trainen dan voorheen.
Sporten tijdens je zwangerschap tot wanneer
Je kunt blijven sporten tot wanneer dit mogelijk is. Bij de één is dit tot 30 weken, bij de ander is dit tot het ‘eind’. Het is belangrijk om goed te blijven luisteren naar je lichaam. Houd hierover goed contact met de verloskundige tot die aangeeft wanneer je moet stoppen.
Houd hierbij wel in je achterhoofd dat gedurende de hele zwangerschap hetzelfde trainingsniveau niet het doel is. Je lichaam draagt een nieuw leven. Dit vraagt veel van jou als zwangere. Voor het lopen van een marathon train je ook maanden van te voren, waarom zou je dit voor een bevalling niet doen? Sporten tijdens de zwangerschap vraagt om constant aanpassen op jouw lichaam en eventuele klachten die jij ervaart.
Sporten tijdens je zwangerschap wat kun je doen
De vraag: sporten tijdens zwangerschap wat kun je doen? Is een vraag waar je de antwoorden op moet weten voordat je gaat sporten tijdens zwangerschap. Lees de antwoorden op de vraag sporten tijdens zwangerschap wat kun je doen dan ook goed door.
- Luister naar je lichaam. Voelt iets niet goed verlaag de intensiteit en stop als de klachten niet verminderen. Denk bij klachten waarbij stoppen noodzakelijk is aan harde buiken, duizeligheid en misselijkheid.
- Houden klachten langere periode aan, neem dan contact op met de gynaecoloog, verloskundige of huisarts
- Kies bij het intensief blijven sporten een trainer die ervaring en kennis heeft met en over het begeleiden van zwangere dames.
- Ga wanneer je hier behoefte aan hebt op zoek naar een soort sport speciaal ingericht voor zwangere vrouwen. Denk hierbij aan zwangerschapsyoga, zwangerschapszwemen of een bootcampclub. Hier kom je in contact met andere zwangere vrouwen en kun je jouw ervaringen van de zwangerschap delen met anderen. Daarnaast motiveert dit ook om de volgende keer weer te gaan sporten.
- Drinken tijdens het trainen is belangrijk, maar zeker als je zwanger bent. Houd de richtlijn 1 glaswater per 20 minuten trainen aan.
- Zorg dat je kan blijven praten en zorg ervoor dat je niet buiten adem raakt. Onvoldoende zuurstof voor jou, betekend ook onvoldoende zuurstof voor je kindje.
- Denk daarnaast ook aan het doorademen tijdens oefeningen. Zet je adem nooit vast en adem het liefst uit als je kracht zet tijdens een oefening.
- Let op je houding en ook op het correct uitvoeren van de oefening.
Do’s voor sporten tijdens je zwangerschap
Er zijn zeker do’s voor sporten tijdens zwangerschap. Zorg ervoor dat je de do’s voor sporten tijdens zwangerschap weet voordat je gaat sporten tijdens zwangeschap.
- Train tijdens het sporten het gehele lichaam en dus ook de schuine buikspieren. De schuine buikspieren ondersteunen namelijk je groeiende buik. Je traint deze spieren met behulp van core-oefeningen. Let op! De ‘core’ bestaat niet alleen uit de rechte en schuine buikspieren. Er vallen maar liefst 29 spieren onder het kopje ‘core’. Dit zijn alle spieren rondom het centrum van je lichaam, dus naast de buikspieren horen onder andere ook de rugspieren, bilspieren en bekkenbodem bij de core. Je vindt verderop in de blog een aantal geschikte oefeningen voor tijdens je zwangerschap.
- Investeer in zwangerschapssportkleding die comfortabel zit en niet knelt. Trek laagjes aan, die je wanneer nodig één voor één kunt uittrekken.
Wat moet je niet doen met sporten tijdens je zwangerschap
Er zijn do’s voor sporten tijdens zwangerschap maar er zijn ook zeker dont’s voor sporten tijdens zwangerschap. Wat moet je niet doen met sporten tijdens zwangerschap? Je leest het hier:
- Ga nooit helemaal tot het uiterste.
- Doe verderop in je zwangerschap (na het eerste trimster) geen contactsporten als voetbal en hockey meer.
- Doe, zodra een diastase aanwezig is, geen oefeningen waarmee je geïsoleerd rechte buikspieren (rectus) traint. Denk dan aan sit-ups en crunches.
- Train niet met hele zware gewichten.
- Probeer zo min mogelijk oefeningen te doen waarop je langere tijd op één been staat. Houd je bekken zoveel mogelijk stabiel en in een rechte lijn. Mocht er wel een keer een asymmetrische oefening voorbijkomen, wissel de benen dan om en om af.